Zoeken
 

Blog

Wat is acne en waardoor ontstaat dit?

Acne kan voorkomen bij iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, huidskleur en zelfs huidtype. Hoewel tieners vaak jeugdpuistjes krijgen door de pubertijd die zorgt voor een vergrote talgproductie, kunnen volwassenen onzuiverheden krijgen door tal van verschillende oorzaken die variëren van intrinsieke factoren (stress, genetische aanleg, hormonen, hormoonverstoringen, immuunsysteem, microbioom) tot extrinsieke factoren (levensstijl, cosmetica gebruik, omgevingsfactoren).

Allereerst is het vooral belangrijk dat we het stigma wegnemen over acne. In tegenstelling tot wat veel mensen vaak denken gaat het in de meeste gevallen helemaal niet om een vette huid die algeheel kampt met veel actieve ontstoken papels en pustels.

Vaker dan ooit tevoren ervaren volwassenen een onrustige, onzuivere huid met ontstekingen. Klinische studies hierin hebben aangetoond dat maar liefst 40-55% van de volwassenen tussen de 20-40 jaar last hebben van milde gradatie acneklachten en meer talgproductie. Volgens een rapport van de American Academy van Dermatologie ervaart maar liefst 54% van volwassen vrouwen boven de 25 jaar enige vorm van acne in het gezicht.

Wat is acne en waardoor ontstaat dit?

Om beter te begrijpen wat volwassen acne veroorzaakt, helpt het om te begrijpen hoe acne ontstaat bekeken vanuit fysiologisch standpunt.

5 hoofdoorzaken ontstaan acne:

Overactieve talgklieren

Acne ontstaat alleen waar zich talgklieren bevinden en deze bevinden zich in de grootste concentratie op het gezicht en bovenlichaam. Als gevolg van stress en hormoonschommelingen stijgt onze talgproductie met als gevolg dat er meer talg is dat kan blijven plakken in onze poriën.

Keratinisatie proces

De huid verliest haar dode huidcellen door een natuurlijk afschilferingsproces. Dit noemen het keratinisatie proces. Mensen die kampen met een acnegevoelige huid ervaren hierin een verstoring: de huid gaat in hyperkeratose waarbij 4-5 keer meer dode huidcellen dan normaal wordt geproduceerd. Dit veroorzaakt een opeenhoping van dode huidcellen bovenin de follikel (porie). Daarbij vertraagt de celvernieuwing tijdens het ouder worden waardoor de huidcellen ook al gemakkelijker opstapelen. Wanneer er dan ook nog eens sprake is van overtollige talgproductie zullen de opeengehoopte dode huidcellen gemakkelijker ophopen waardoor de porie sneller zal verstoppen.

Bacteriën

Wanneer bacteriën zich in een zuurstofvrije omgeving (bij een verstopte porie) gaan voeden van de talg in de follikel (porie), veroorzaakt dit irritatie in de porie. Het gevolg is het ontstaan van een puistje.

Inflammaging (huidveroudering als gevolg van inflammatie)

Naarmate je ouder wordt vertraagt de celvernieuwing. Hierdoor houden irritaties en ontstekingen vaak langer en hardnekkiger aan, waardoor enzymen die een rol spelen in wondheling (zoals collagenase – verantwoordelijk voor collageen afbraak) langer nodig zijn. Dit resulteert in het sneller verouderen van de huid.

Acne littekens en sporen (restschade) van puistjes op de huid

Post – inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een verkleuring van de huid die volgt na een puistje. Deze vorm van hyperpigmentatie is een gevolg van de overdreven reactie van de pigmentcellen op een trauma (hoe groot of klein dan ook) van de huid. Het resultaat is een abnormale distributie van pigment in het betreffende weefsel. Deze donkere verkleuringen blijven vaak wekenlang zichtbaar, zelfs nadat de ontsteking al is verdwenen. Dit resulteert in een onegale huidskleur wat ook een van de zichtbare tekenen van voortijdige huidveroudering is.

Wanneer de ontstekingsreactie afneemt zal in de meeste gevallen de pigmentvlek uiteindelijk verdwijnen. Hoe ouder je wordt, hoe langer dit proces zal duren. Afhankelijk van de diepte van de ontsteking (puistje) kan een pigmentvlek jaren lang vastzitten in de huid voordat deze uiteindelijk verdwijnt.

Bekijk hier onze acne behandelingen